vandaag, 25 juli 2020

Geestelijke scherpte – hoe herwin ik die?

De komende paar overdenkingen wil ik iets behandelen wat op een bepaald moment van invloed is op iedere christen: het verliezen van je geestelijke scherpte.

God wil dat wij geestelijk scherp blijven. Lees Prediker 10:10 maar eens:

Als het ijzer bot wordt en iemand slijpt de snede niet, dan moet hij meer kracht zetten. Het voornaamste om te slagen is wijsheid.

God gebruikt deze analogie om een heel belangrijke waarheid te illustreren: als je je geestelijke scherpte, of je geestelijke ijzer, verliest, verlies je ook je effectiviteit.

Misschien voel je je op dit moment zo. Hoewel je veel moeite doet, boek je in je geestelijke leven weinig vooruitgang. God wil dat je vooruitgaat. Hij wil niet dat je geestelijke leven stilstaat.

De vader van een vriend van mij was jaren geleden houthakker. In die tijd werden bomen nog met een bijl omgehakt.

Op een dag legde zijn vader uit hoe hij te werk ging. Nadat hij een boom had omgehakt, ging hij op de stronk van de boom zitten die hij net had omgehakt. Vervolgens haalde hij een vijl uit zijn riem en sleep hiermee het ijzer van de bijl. Hij ging hier net zolang mee door tot de bijl weer scherp was. Dan ging hij verder met de volgende boom.

Iedere keer als hij een boom omgehakt had, deed hij hetzelfde. Maar hij zei dat de meeste mannen dit niet deden. Zij wilden gewoon doorgaan. Ze wilden niet stoppen om hun bijl te slijpen.

Hij zei dat hij meer gedaan kreeg dan die andere mannen, terwijl het hem veel minder moeite kostte. Zij moesten meer kracht uitoefenen en kregen toch minder gedaan.

De komende paar dagen wil ik kijken naar wat er nodig is om je geestelijke ijzer te herwinnen.

 

Bekijk hier de bijpassende uitzending: Met frisse moed

De overdenking van de voorgaande dagen


24 september 2020

Open niet de deur voor ellende!

In 1 Koningen 13:21-25 staat een vrij ongewoon verhaal. God laat hier iets zien; iets wat Hij onuitwisbaar in ons geheugen wil griffen: ongehoorzaamheid opent de deur naar rampspoed.


23 september 2020

Ben je alleen christen als het uitkomt?

Sommige christenen proberen God te gehoorzamen, maar alleen als het hun uitkomt. We kunnen niet willekeurig kiezen wanneer we gehoorzaam zijn.


22 september 2020

Grenzen aan gehoorzaamheid

De laatste paar overdenkingen hebben we geleerd hoe belangrijk God gehoorzaamheid aan de verschillende autoriteiten vindt. En een goede vraag is dan of er ooit een moment is waarop we...


Laat je bemoedigen door de nieuwste bijdragen van Bayless Conley

Ontvang antwoorden per emailBemoediging per post? Informeer je nu over de maandelijkse brief van Bayless

Breng hoop naar de huiskamers – vooral in deze speciale tijd!

Pin It on Pinterest