vandaag, 15 augustus 2020

Het derde gebod voor het huwelijk: spreek positief

Exodus 20:7 geeft ons het derde gebod voor het huwelijk:

U zult de Naam van de HEERE, uw God, niet ijdel gebruiken, want de HEERE zal niet voor onschuldig houden wie Zijn Naam ijdel gebruikt.

Veel mensen begrijpen de term ijdel verkeerd. Het betekent leeg, betekenisloos, onoprecht, zonder respect.

Als we spottend of lichtvaardig over iemand praten, beschadigen wij ons respect voor die persoon. Sommige mensen zijn veel te achteloos in de manier waarop ze over hun partner praten en dat beschadigt je respect voor hem of haar.

In het huwelijk zijn er maar weinig dingen die de relatie zo kunnen beïnvloeden als woorden. Woorden zijn als containers. Ze kunnen liefde bevatten; ze kunnen haat bevatten; ze kunnen vreugde bevatten; ze kunnen bitterheid bevatten.

Het boek Jakobus vertelt ons dat onze tong als het roer van een schip is. Het stuurt het schip van je huwelijk in de richting waarin je woorden gaan. Sommige mensen staan op het punt te scheiden omdat ze alleen maar over echtscheiding praten. Luister naar de woorden die zij zeggen. Zijn ze negatief of positief? Kritisch of bemoedigend?

Op een avond was ik met vrienden aan het duiken om kreeften te vangen. Sommige jongens zaten in zo’n grote, lange speedboot en dronken en zoemden heen en weer met bijna honderd kilometer per uur. Ineens: BOEM! De boot sloeg tegen de rotsen.

Maar de boot raakte de rotsen niet uit zichzelf. Hij werd de rotsen ingestuurd. Sommige mensen sturen hun huwelijk richting de rotsen van echtscheiding, richting de rotsen van hartzeer, door de woorden die zij spreken.

Denk na over wat je zegt. Bouw je je partner op? Leer positief te spreken over je partner. Gebruik opbouwende woorden. Wees royaal met lovende woorden. Je zult er versteld van staan waar die woorden jouw relatie zullen brengen.

Bekijk hier de bijpassende uitzending: De tien geboden voor het huwelijk 1/2

De overdenking van de voorgaande dagen


6 maart 2021

Geen paniek, maak je geen zorgen

Filippenzen 4:6-7 belooft: Wees in geen ding bezorgd, maar laat uw verlangens in alles, door bidden en smeken, met dankzegging bekend worden bij God; en de vrede van God, die...


5 maart 2021

Kracht in aantal – Janet Conley

Als we onze kracht bundelen in gebed, is dat wat er gebeurt. Het brengt vermenigvuldiging teweeg.


4 maart 2021

De kracht van jouw gebed

Als jij in een bepaald gebied van je leven merkt dat je onvruchtbaar bent, bid dan.


Laat je bemoedigen door de nieuwste bijdragen van Bayless Conley

Ontvang antwoorden per emailBemoediging per post? Informeer je nu over de maandelijkse brief van Bayless

Breng hoop naar de huiskamers – vooral in deze speciale tijd!

Pin It on Pinterest