vandaag, 15 augustus 2020

Het derde gebod voor het huwelijk: spreek positief

Exodus 20:7 geeft ons het derde gebod voor het huwelijk:

U zult de Naam van de HEERE, uw God, niet ijdel gebruiken, want de HEERE zal niet voor onschuldig houden wie Zijn Naam ijdel gebruikt.

Veel mensen begrijpen de term ijdel verkeerd. Het betekent leeg, betekenisloos, onoprecht, zonder respect.

Als we spottend of lichtvaardig over iemand praten, beschadigen wij ons respect voor die persoon. Sommige mensen zijn veel te achteloos in de manier waarop ze over hun partner praten en dat beschadigt je respect voor hem of haar.

In het huwelijk zijn er maar weinig dingen die de relatie zo kunnen beïnvloeden als woorden. Woorden zijn als containers. Ze kunnen liefde bevatten; ze kunnen haat bevatten; ze kunnen vreugde bevatten; ze kunnen bitterheid bevatten.

Het boek Jakobus vertelt ons dat onze tong als het roer van een schip is. Het stuurt het schip van je huwelijk in de richting waarin je woorden gaan. Sommige mensen staan op het punt te scheiden omdat ze alleen maar over echtscheiding praten. Luister naar de woorden die zij zeggen. Zijn ze negatief of positief? Kritisch of bemoedigend?

Op een avond was ik met vrienden aan het duiken om kreeften te vangen. Sommige jongens zaten in zo’n grote, lange speedboot en dronken en zoemden heen en weer met bijna honderd kilometer per uur. Ineens: BOEM! De boot sloeg tegen de rotsen.

Maar de boot raakte de rotsen niet uit zichzelf. Hij werd de rotsen ingestuurd. Sommige mensen sturen hun huwelijk richting de rotsen van echtscheiding, richting de rotsen van hartzeer, door de woorden die zij spreken.

Denk na over wat je zegt. Bouw je je partner op? Leer positief te spreken over je partner. Gebruik opbouwende woorden. Wees royaal met lovende woorden. Je zult er versteld van staan waar die woorden jouw relatie zullen brengen.

Bekijk hier de bijpassende uitzending: De tien geboden voor het huwelijk 1/2

De overdenking van de voorgaande dagen


19 september 2020

Gehoorzaamheid aan de overheid

Ik herinner me de dagen voor mijn bekering. Als ik door mijn achteruitkijkspiegel keek en ik zag een politieauto, dan werd ik onmiddellijk paranoïde. Daar had ik goede redenen voor.


18 september 2020

Gehoorzaamheid door geloof

Het moeilijke aan God gehoorzamen is dat dit altijd geloof eist. Hij vraagt ons soms om dingen te doen die niet logisch lijken. Andere momenten confronteert Hij ons met schijnbaar onmogelijke situaties


17 september 2020

Gehoorzaamheid in het huwelijk

Als een man oprecht van zijn vrouw houdt, en voor haar zorgt zoals Christus voor de kerk zorgt, en de vrouw respecteert haar man, dan zal het goed gaan binnen dit huwelijk.


Laat je bemoedigen door de nieuwste bijdragen van Bayless Conley

Ontvang antwoorden per emailBemoediging per post? Informeer je nu over de maandelijkse brief van Bayless

Breng hoop naar de huiskamers – vooral in deze speciale tijd!

Pin It on Pinterest