vandaag, 19 maart 2021

Luister je echt naar anderen?

In Spreuken 18:2 staat een belangrijke waarschuwing:

Een dwaas vindt geen vreugde in inzicht, maar alleen in het blootgeven van zijn hart.

Als we te maken hebben met een gespannen of gebroken relatie, hebben we allemaal de neiging om die dwaas te zijn. In plaats van die ander proberen te begrijpen, voelen we de behoefte die ander onze pijn te laten begrijpen.

Waarschijnlijk heb je, net als ik, weleens iets gedacht of gezegd als: ‘Je moet mij horen. Je moet begrijpen waarom ik gekwetst ben. Je moet begrijpen waarom ik reageerde zoals ik reageerde. Je moet inzien dat ik gelijk heb. Ik moet jou ervan overtuigen dat ik in mijn recht stond toen ik die dingen zei en deed.’

Als we op die manier denken, zijn we niet geïnteresseerd in het begrijpen van het standpunt van die ander en wordt het bijleggen van een ruzie een lastig verhaal.

De Bijbel zegt dat dat de manier is waarop een dwaas zich gedraagt. Ik zal de eerste zijn om toe te geven dat ik die dwaas meer dan eens ben geweest. Maar we moeten leren luisteren en begrijpen.

Als je eenmaal hebt geluisterd en het begrijpt, zijn de volgende woorden belangrijk: ‘Ik begrijp wat je zegt en het spijt me.’ Dat is dus niet hetzelfde als: ‘Ik begrijp wat je zegt en het spijt me dat je zo’n sukkel bent.’ Het houdt in: ‘Ik heb naar je geluisterd, ik heb je gehoord en het spijt me.’ Punt. ‘Vergeef mij.’

Het is bijzonder dat sommige mensen deze woorden niet over hun lippen kunnen krijgen. Ze weten niet hoe ze op de juiste manier sorry moeten zeggen. Ze bieden een roos van verontschuldiging aan met de doornen naar voren gestoken.

Wees geen dwaas. Luister om te begrijpen.

Bekijk hier de bijpassende uitzending: Vrede in Gods huis, vrede in ons huis

De overdenking van de voorgaande dagen


15 oktober 2021

Omgang met zonde

Doe wat je kunt om te voorkomen dat het zijn tanden in jouw leven zet. Zoals Jezus zei: het is beter voor jou als je dat doet! Ga zo ver mogelijk weg van de bron van je zonden als je kunt.


14 oktober 2021

De kinderen beschermen

De uitbuiting of het misbruik van kinderen wordt niet licht genomen door God. We lezen in de Bijbel dat sommige zonden zwaarder beoordeeld worden door de Almachtige.


13 oktober 2021

Leer van Gods aanwezigheid te genieten

Nog niet zo lang geleden wandelde ik door onze buurt om te bidden (dit doe ik zo nu en dan). Ik wandelde ongeveer drie kwartier en bad gewoon tot God. Ik dacht na over alle goede dingen die Hij voor mij heeft gedaan.


Laat je bemoedigen door de nieuwste bijdragen van Bayless Conley

Ontvang antwoorden per emailBemoediging per post? Informeer je nu over de maandelijkse brief van Bayless

Breng hoop naar de huiskamers – vooral in deze speciale tijd!

Pin It on Pinterest