Je winkelmand (0)

In de Bijbel komen twee woorden altijd samen voor. En als dat het geval is, kun je er zeker van zijn dat er iets geweldigs zal volgen. Deze twee woorden behoren tot de belangrijkste die je ooit zult lezen: “Maar God…”

We vinden ze bijvoorbeeld in Handelingen 7. In de verzen 9-10 staat: “Omdat de stamvaders jaloers waren op Jozef, verkochten ze hem als slaaf aan de Egyptenaren. Maar God beschermde hem en maakte een eind aan al zijn beproevingen door hem in de gunst te laten komen bij de farao, de koning van Egypte, die hem wegens zijn wijsheid belastte met het bestuur over Egypte en hem de leiding gaf over zijn hele hofhouding.”

Hier wordt het verhaal van Jozef verteld – je kent het vast ook wel. Jozef werd gehaat door zijn broers. Ze gooiden hem uit afgunst in een put en verkochten hem vervolgens aan slavenhandelaren die hem meenamen naar Egypte. Een man genaamd Potifar kocht hem. Maar ook in Egypte had hij geen geluk. Hij werd valselijk beschuldigd van verkrachting en in de gevangenis gegooid. Toen interpreteerde hij een droom voor Farao’s schenker en alles gebeurde precies zoals Jozef had voorspeld. De schenker beloofde Farao over Jozef te vertellen en hem uit de gevangenis te halen. Maar natuurlijk vergat hij het. Jozef bracht enkele jaren in de gevangenis door. Niets leek goed te gaan bij hem. Hij kwam steeds in situaties terecht waarin hij niets onder controle had.

Jozefs kansen waren slecht. Maar God was met hem. Want Farao had een andere droom. Niemand kon deze droom interpreteren. En toen herinnerde de schenker zich eindelijk Jozef. Binnen zeer korte tijd werd Jozef overgebracht van de gevangenis naar het paleis. God veranderde alles en redde de levens van vele mensen – door deze jonge Hebreeër die de droom van Farao kon uitleggen en zo Egypte kon helpen zich voor te bereiden op de komende hongersnood.

God redde hem uit al zijn problemen, schonk hem gunst en wijsheid. Hij haalde hem uit het diepe gat waarin hij gevallen was en bracht hem naar de top. Hij gebruikte Jozef om Egypte en de omringende volken te redden van hongersnood en dood, inclusief Jozefs vader en broers.

Nadat Jozefs vader gestorven was, ontmoette hij zijn broers. Zijn broers vreesden dat Jozef wraak op hen zou nemen nu hun vader niet langer in de weg stond. Maar Jozef zei: “Wees niet bang.” En dan lezen we in Genesis 50:20 de veelzeggende twee woorden “maar God”: “Jullie hadden kwaad tegen mij in de zin, maar God heeft dat ten goede gekeerd, om te bewerken wat er nu gebeurt: dat een groot volk in leven blijft.”

Misschien ben ook jij bedrogen door iemand die je vertrouwde. Misschien kwam je in situaties terecht waarin je niets in de hand had. Misschien is je hele wereld ingestort en is alles wat ooit veilig en stabiel leek verdwenen.

Nou, dan zeg ik je: het zou allemaal hopeloos kunnen zijn als er niet die twee woorden waren: “Maar God.” Als je God uit de vergelijking haalt, is het echt hopeloos. Maar als je hem meerekent, is alles mogelijk. Geef dus niet op en volhard. Laat je situatie je niet bitter maken. Houd in plaats daarvan je ogen op God gericht, ook als het er niet naar uitziet dat Hij iets gaat doen.

God had Jozef al vroeg een droom gegeven dat de andere graanschoven voor zijn schoof bogen. Hieruit bleek dat zijn broers hem ooit zouden dienen. En hij droomde dat de zon, de maan en elf sterren voor hem bogen. Dat betekende dat zelfs zijn ouders op de een of andere manier onder zijn gezag zouden staan. En toch leek het er aanvankelijk op dat alles wat Jozef overkwam hem alleen maar verder en verder van zijn dromen zou verwijderen – tot op een dag zijn dromen werkelijkheid werden.

Net als Jozef kan het voor jou op dit moment lijken alsof een droom die je voor je leven had steeds verder weg komt te liggen. Maar ik geloof dat er ook voor jou een “Maar God” moment zal zijn. Misschien zul je denken: Bayless, je wilt me alleen maar hoop geven. Ja, dat wil ik – omdat God van je houdt. Hij laat je niet in de steek en Hij wil je helpen.

Ik hoop dat deze woorden je zullen bemoedigen in welke situatie je je ook bevindt. Er zal ook in jouw leven een “Maar God” zijn

Wees gezegend!

Uit: maandbrief Bayless Conley, oktober 2022

  • Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je het artikel goed?

Deel 'm dan gerust op social media of stuur 'm door om anderen te bemoedigen.

Ook interessant voor jou?
artikelen

Gods beloften gelden ook voor jou vandaag

uitzending

De betekenis van Pasen: Hij is opgestaan! – Harrison Conley

Product

Set “Geloof” – 2 dvd’s + boekje

korte video

Ons verlangen en onze visie

Steun ons werk

Breng hoop naar de huiskamers – vooral in deze speciale tijd!

Vooral in onzekere tijden vinden we het een geweldige kans om mensen hoop te geven door Gods Woord.