Je winkelmand (0)

Welk voornemen heb jij in januari gemaakt waar je je maar moeilijk kunt houden? Waarom is het zo lastig om slechte gewoonten los te laten en en goede gewoonten te ontwikkelen? Ik will je hierbij helpen. Lees meer…

Tegenwoordig denken veel mensen dat niet zondigen op de een of andere manier de levensvreugde zou beperken. Maar de Bijbel is heel duidelijk: zondigen past nooit bij Gods kinderen. 1 Petrus 2:11-12 zegt: “U bent als vreemdelingen die ver van huis zijn; ik vraag u dringend niet toe te geven aan zelfzuchtige verlangens, die uw ziel in gevaar brengen. Leid te midden van de ongelovigen een goed leven, opdat zij die u nu voor misdadigers uitmaken, door uw goede daden tot inzicht komen en God eer bewijzen op de dag waarop hij komt rechtspreken.”

Omdat jij en ik slechts gasten zijn op aarde, moeten we ons daarom verre houden van de verleidingen van deze wereld die onze ziel schaden. De vertaling van Luther zegt: “Onthoud je van vleselijke begeerten die oorlog voeren tegen de ziel…”. In het Grieks betekent het woord “strijden” het plannen van een militaire veldtocht – met als doel de vijand gevangen te nemen, te verlammen of te vernietigen. De vleselijke verlangens voeren dus letterlijk oorlog tegen onze ziel – waarmee het deel van je geestelijk leven bedoeld wordt dat je verstand, je wil en je emoties omvat.

Nadat hij over de strijd gesproken heeft die tegen onze ziel gevoerd wordt, zegt Petrus: “Let op uw goede daden.” Petrus weet dat wat er in je ziel omgaat van invloed is op je gedrag. En dat je gedrag van invloed is op je getuigenis voor Christus. Dus als ons denken niet goed is, als onze ziel gevangen is genomen, dan zal ook ons gedrag niet goed zijn. En dat heeft uiteindelijk invloed op onze getuigenis – en dat is weer het belangrijkste voor God: dat mensen de weg naar Hem vinden. Vleselijke verlangens kunnen van alles zijn, van destructieve verslavingen tot opzichtige hoogmoed. Het zijn uitersten, maar onze menselijke natuur houdt van beide en wil aan beide toegeven. Ze schreeuwt erom en is nooit tevreden. Onze zondige natuur wil altijd te veel van alles. Of het nu gaat om te veel eten, te veel slapen, te veel uitgeven, te veel alcohol of te veel tijd doorbrengen voor de tv, de computer of de mobiele telefoon.

De schreeuw van onze menselijke verlangens naar “nog een beetje meer van iets” lijkt in het begin onschuldig, maar uiteindelijk zal het onze ziel gevangennemen. Het is allemaal onderdeel van het plan van de duivel om je leven te vernietigen en je geloof te belemmeren. De duivel is ongelooflijk goed in het opruien van ons vlees. Omdat hij weet dat deze menselijke verlangens een militaire veldtocht voeren en proberen onze ziel, onze wil en ons denken gevangen te nemen.

Je vindt een vrij uitgebreide lijst van de werken van de zondige natuur in Galaten 5. Je zult versteld staan van alles wat tegen je ziel vecht en het leven dat God voor je wil aanzienlijk bedreigt.

Als je eraan toegeeft en je laat je meeslepen door de verkeerde dingen, dan zul je waarschijnlijk toch naar de hemel gaan. Maar je zult je hele tijd op deze aarde leven als een krijgsgevangene. En wat nog erger is, je getuigenis voor Christus zal niet alleen stiller worden, het zou zelfs helemaal kunnen verstommen.

Maar zo hoeft het niet te zijn! God zij dank dat je ervoor kunt kiezen om naar Gods Woord te kijken en te ontdekken hoe Zijn gedachten vrijheid, vreugde, vrede en zoveel meer in je leven brengen.

  • Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je het artikel goed?

Deel 'm dan gerust op social media of stuur 'm door om anderen te bemoedigen.

Ook interessant voor jou?
artikelen

Gods beloften gelden ook voor jou vandaag

uitzending

Vertrouw je God of je verstand? (2)

Product

Set “Wie is de Heilige Geest?” – dvd + boekje

korte video

Rusland: God heeft deuren voor ons geopend

Steun ons werk

Breng hoop naar de huiskamers – vooral in deze speciale tijd!

Vooral in onzekere tijden vinden we het een geweldige kans om mensen hoop te geven door Gods Woord.