Je winkelmand (0)

Binnenkort vieren we het wonder van het kerstverhaal. Daarom wil ik vandaag je aandacht vestigen op een belangrijk detail van dit verhaal: de rol van de Heilige Geest. 

Zonder het actieve werken van de Heilige Geest zou er geen maagdelijke geboorte zijn geweest, geen wijzen, geen kribbe in Bethlehem, geen herders in het veld en geen engelenkoren aan de nachtelijke hemel. En we zouden nog steeds verloren zijn en gevangen in onze zonden. Laten we God danken dat het anders is gegaan!

Twee aspecten van het werken van de Heilige Geest wil ik aan de orde stellen:

1. De Heilige Geest leidde alle gebeurtenissen rond de geboorte van Jezus

De komst van de wijzen uit het Oosten in Jeruzalem bracht de hele stad in rep en roer. Koning Herodes vond het helemaal niet leuk dat het volk sprak over een nieuwe koning. Hij haatte elke bedreiging van zijn macht en hij was van plan dit kind bij de eerste gelegenheid te doden.

Herodes ontmoette de wijzen en zei: “Als jullie erachter komen waar de nieuwe koning is, kom dan terug en vertel het me, zodat ik hem ook kan aanbidden.” Maar natuurlijk was hij niet van plan Jezus te aanbidden. Hij wilde hem vermoorden. De wijzen gingen verder naar Bethlehem. Ze vonden het kindje Jezus en brachten hem geschenken. En dan meldt de Bijbel in Matteüs 2:12:

Nadat ze in een droom waren gewaarschuwd om niet naar Herodes terug te gaan, reisden ze via een andere route terug naar hun land.

Daarna lezen we dat God drie keer tot Jozef sprak in een droom. Eerst droeg Hij hem op met zijn familie naar Egypte te vluchten, omdat Herodes hen wilde doden. Later, in een andere droom, zei God tegen Jozef dat hij terug moest keren naar Israël, omdat degenen die het kind naar het leven stonden, gestorven waren.

En dan lezen we in Matteüs 2:22 over Jozef, hoe God hem zei dat hij in Galilea moest blijven. Opnieuw kreeg hij een droom van de Heilige Geest, waarmee hij de gebeurtenissen stuurde en Gods plan om de wereld te redden uitvoerde – en dat zijn alleen de dingen die ik net noemde.

2. De bovennatuurlijke gebeurtenissen van Kerstmis gebeurden door de kracht van de Heilige Geest

IIn Lucas 1:31-33 brengt de engel Gabriël Gods boodschap aan Maria. Hij zegt: “Luister, je zult zwanger worden en een zoon baren, en je moet hem Jezus noemen. Hij zal een groot man worden en Zoon van de Allerhoogste worden genoemd, en God, de Heer, zal hem de troon van zijn vader David geven. Tot in eeuwigheid zal hij koning zijn over het volk van Jakob, en aan zijn koningschap zal geen einde komen.“

Maria had nog nooit met een man geslapen. Ze wilde weten hoe zoiets überhaupt kon gebeuren! Laten we kijken naar het antwoord van de engel in vers 35: “De engel antwoordde: ‘De Heilige Geest zal over je komen, en de kracht van de Allerhoogste zal je als een schaduw bedekken” (eigen accentuering). De Heilige Geest kwam met kracht over Maria. Het woord “kracht” is het Griekse woord dynamis – het betekent letterlijk “wonderbaarlijk werkende kracht”. En verder zegt de engel in vers 37: “Want voor God is niets onmogelijk.” Hierop antwoordt Maria in vers 38: “De Heer wil ik dienen: laat er met mij gebeuren wat u hebt gezegd.” Maria stemde in met wat God had gezegd.

Ze zei: “Akkoord. Ik aanvaard deze belofte van God, ook al kan ik me niet voorstellen hoe het kan werken.” Maria had begrepen dat de Heilige Geest iets tot stand kon brengen als God dat zei. Hoe onmogelijk het ook leek. Als Gods Woord en de aanwezigheid van de Heilige Geest samenkomen, gebeuren er wonderen.

Ik wil dat je weet dat in het verhaal van de geboorte van Jezus de Heilige Geest Zijn leiding en Zijn kracht heeft getoond. En Hij blijft Zijn werk tonen in ons leven van vandaag. Ik bid dat je zult herkennen hoe de Heilige Geest in je leven wil werken om je te leiden en toe te rusten met Zijn kracht om Gods doelen te bereiken.

Wees gezegend!

Uit: maandbrief Bayless Conley, december 2022

  • Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je het artikel goed?

Deel 'm dan gerust op social media of stuur 'm door om anderen te bemoedigen.

Ook interessant voor jou?
artikelen

Gods beloften gelden ook voor jou vandaag

uitzending

De betekenis van Pasen: Hij is opgestaan! – Harrison Conley

Product

Set “Geloof” – 2 dvd’s + boekje

korte video

Ons verlangen en onze visie

Steun ons werk

Breng hoop naar de huiskamers – vooral in deze speciale tijd!

Vooral in onzekere tijden vinden we het een geweldige kans om mensen hoop te geven door Gods Woord.