Je winkelmand (0)

Een artikel van Bayless Conley

In Hebreeën 12:14 lezen wij dat wij naar vrede met alle mensen moeten streven. Misschien vraag je je af: zijn daarmee echt alle mensen bedoeld? Mijn naaste? Mijn familie? Zelfs mijn leidingg evende?

De Bijbel laat hier niets open. Ja, wij moeten naar vrede met alle mensen streven. In Romeinen 14:19 staat: “Laten we daarom streven naar wat de vrede bevordert en naar wat opbouwend is voor elkaar.”

Juist vanmorgen zaten mijn vrouw Janet en ik aan onze keukentafel en spraken erover hoe we iemand konden helpen die een paar mensen in onze gemeente had gekwetst. Wij baden voor de situatie en de betrokkenen en vroegen God hoe wij het beste met deze persoon om konden gaan en wat wij konden zeggen om zowel te corrigeren als te helpen. Vier belangrijke praktische stappen werden mij duidelijk die ons erbij helpen om vredestichters te zijn:

1. Bid ervoor
Tijdens het bidden stellen wij situaties en de harten van mensen onder de invloed van de Heilige Geest. Het is mooi wanneer een gebed direct werkt. Maar vaak begint er ook een proces. Wanneer wij bidden begint God de harten en houdingen te veranderen.

2. Praat met elkaar

De eerste stap is het gebed: maar bij een conflict is het nodig met de ander te spreken. Daarbij gaat het er niet om te bewijzen dat je gelijk hebt maar om vrede te sluiten. Let erop dat je minstens zoveel luistert als praat. In Spreuken 18:2 staat: “Een dwaas is niet geïnteresseerd in inzicht, hij wil alleen zijn eigen mening kwijt.” Probeer de redenen achter de woorden en daden te begrijpen.

3. Geef de ander iets
In Spreuken 21:14 staat: “Als iemand woedend op je is, geef hem dan in het geheim een cadeau. Dan wordt hij weer rustig.” Een cadeau heeft effect. Jakob bracht Esaus woede tot bedaren met een kudde vee. Abigail bracht David geschenken. Hierdoor bracht ze hem er vanaf in zijn woede een vreselijke zonde te begaan. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat men iemand omkoopt, maar een attent cadeau zegt: “Ik heb tijd geïnvesteerd om dit voor jou te kopen omdat ik je waardeer.”

Hoe kan ik een vredestichter zijn, ook wanneer ik gelijk heb?

4. Nodig uit
Wanneer wij iemand afstandelijk behandelen en net doen alsof hij onzichtbaar of afstotend is dan vernietigen wij daarmee al het goede dat wij al op weg naar vrede door gebed, woorden of geschenken hebben bereikt. Als wij hartelijk en vriendelijk zijn sluiten we niemand buiten. Zorg ervoor dat de persoon zich als een deel van jouw wereld ziet.

En wanneer de ander niet reageert?
In Romeinen 12:18 staat: „Leef, zo mogelijk, voor zover het van u afhangt, in vrede met alle mensen.” Wij kunnen de vrede niet afdwingen maar hebben de opdracht om naar vrede te streven. Onze taak is om onze bijdrage daaraan te leveren en de rest aan God over te laten. Jaag de vrede na, in welke situatie je ook bent. Dat is wat God van jou wil en laat de rest dan aan Hem over.

Uit: nieuwsbrief Bayless Conley, mei 2017

  • Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

      1. Ja ik ben iedere keer weer onder de indruk hoe Bayless Conley praktische oplossingen geeft voor moeilijke problemen, vanuit Gods Woord. Daar kan ik heel vaak iets mee doen en ik zie de beste resultaten. Bayless Conley wordt echt gebruikt
        door de Heer, in ieder geval duidelijk voor mij.

Vond je het artikel goed?

Deel 'm dan gerust op social media of stuur 'm door om anderen te bemoedigen.

Ook interessant voor jou?
artikelen

Wat kan ik in een relatiecrisis doen?

uitzending

Dit maakt je gezin sterker (2)

korte video

Tour 2023: God heeft hoop voor jou!

Steun ons werk

Breng hoop naar de huiskamers – vooral in deze speciale tijd!

Vooral in onzekere tijden vinden we het een geweldige kans om mensen hoop te geven door Gods Woord.