Je winkelmand (0)

Als jij je momenteel in zo een storm bevindt, dan heb ik goed nieuws voor je. In Handelingen 27 maakte de apostel Paulus zo een storm mee. Hij was gearresteerd en stond nu onder toezicht van een Romeinse centurio op een schip dat hem naar Rome zou brengen. Laten we eens kijken naar wat er gebeurt in de verzen 9 tot en met 12:

Er was al geruime tijd verstreken en ook de tijd van het vasten was al voorbij, zodat het gevaarlijk werd om uit te varen. Daarom waarschuwde Paulus de bemanning als volgt: “Ik voorzie grote moeilijkheden als we nu uitvaren: niet alleen lopen de lading en het schip gevaar, maar ook onze levens.

Maar de centurio stelde meer vertrouwen in de stuurman en de kapitein dan in de woorden van Paulus. Omdat de haven ongeschikt was voor overwintering, nam de meerderheid het besluit uit te varen in de hoop Feniks te bereiken, een haven op Kreta die bescherming biedt tegen de zuid- en noordwestenwind, en daar te overwinteren.

Paulus had een waarschuwing van de Heilige Geest ontvangen over precies deze scheepvaartroute – een openbaring die tegenstrijdig was met de ervaring van de beproefde zeelieden. Maar wat bleek? Paulus had gelijk.

Daarna volgt een gruwelijk verslag van wat er gebeurde nadat het schip weer was vertrokken. In vers 14 lezen we dat er “al spoedig een aflandige wind opstak die Eurakylon wordt genoemd“. Dit leidde tot een reeks gebeurtenissen die ervoor zorgden dat ze bescherming zochten op een eiland (vers 16) en alle scheepsuitrusting overboord moesten gooien (vers 19) voordat ze uiteindelijk de hoop helemaal opgaven (vers 20).

Het regende pijpenstelen, de bliksem flitste om hen heen en de wind huilde. De golven beukten over het kleine schip en het geraas van de donder was voortdurend te horen. De bemanning en de passagiers waren uitgeput en hadden al dagen niet gegeten. Maar toen gebeurde er iets ongelooflijks. Laten we verder lezen in verzen 21-25:

Al geruime tijd had niemand aan boord nog iets gegeten. Toen sprak Paulus de opvarenden als volgt toe: “Had maar naar mij geluisterd, dan waren we op Kreta gebleven. Dan waren ons deze moeilijkheden bespaard gebleven en was er niets verloren gegaan. Maar toch roep ik jullie op om moed te houden, want niemand van jullie zal omkomen, alleen het schip zal verloren gaan.

De afgelopen nacht werd ik namelijk bezocht door een engel van de God aan wie ik toebehoor en die ik dien. Hij zei: “Wees niet bang, Paulus, je moet voor de keizer verschijnen, en daarom heeft God je in zijn goedheid het leven van alle opvarenden geschonken. Houd dus moed, mannen, want ik stel vertrouwen in God en verwacht dat het zo zal gaan als me gezegd is.”

Laten we ons dat even voorstellen. Midden in het onweer, de razende wind en de golven zegt Paulus: “Wees moedig!” Terwijl er om hen heen niets was veranderd.

Misschien zit ook jij midden in een storm, mijn vriend. Misschien dreigt de bank je huis in beslag te nemen. Misschien zijn je kinderen de weg kwijt of verkeert je huwelijk in een crisis. Misschien heb je net een slechte diagnose gekregen van je dokter. Misschien ervaar je geestelijke aanvallen.

Te midden van dit alles wil ik je één ding zeggen: wees moedig. Heb vertrouwen. Geef niet op. Waarom niet? Omdat het is zoals Paulus zei: “Ik geloof God en vertrouw erop dat de dingen precies zo zullen gaan als Hij me gezegd heeft.”

Misschien zeg je nu: “Maar Paulus maakte het mee dat hij een engel ontmoette en met hem sprak. Als een engel naar mij toe zou komen en me zou bemoedigen, dan zou ik me iets beter voelen in de storm waar ik nu in zit.” Maar vergeet niet: je hebt iets dat nog onwankelbaarder is dan de woorden van een engel. Je hebt het Woord van God, de Bijbel! Zijn Woord zal je niet in de steek laten in je storm.

Bedankt voor de belangrijke rol die je in ons werk speelt. Ik ben dankbaar en vereerd dat ik met jou mag samenwerken.

God zegene je!

Uit: maandbrief Bayless Conley, maart 2024

  • Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    1. hoi, op moment zitten we in zo’n storm. maar we blijven ons richten op het schijnend licht. JEZUS is de WEG de Waarheid en Het Leven.

Vond je het artikel goed?

Deel 'm dan gerust op social media of stuur 'm door om anderen te bemoedigen.

Ook interessant voor jou?

uitzending

Zo doorsta je de stormen in je leven

Product

Waar is God als het moeilijk is?

Steun ons werk

Breng hoop naar de huiskamers – vooral in deze speciale tijd!

Vooral in onzekere tijden vinden we het een geweldige kans om mensen hoop te geven door Gods Woord.