Je winkelmand (0)

Een artikel van Bayless Conley

Wat doet er eigenlijk toe voor God? Wat vindt Hij voor ons leven belangrijk? Ik wil je daarbij iets over een man uit de Bijbel vertellen, over wie je waarschijnlijk nog niet veel hebt gelezen. Het zou zelfs kunnen dat je nog nooit iets van hem hebt gehoord.

Zijn naam is Barzillai – en hij speelde een belangrijke rol in het leven van de grootste koning die ooit in Israël heeft geregeerd: koning David. Barzillai hielp David toen hij onder gevaar voor eigen leven moest vluchten voor zijn zoon Absalom die hem voorlopig van de troon had gestoten. Barzillai was toen al 80 jaar oud en zette de korte tijd die hem nog bleef om te leven – en ook de erfenis die hij zou achterlaten voor zijn familie – op het spel om David in zijn nood te helpen.

Absaloms troepen werden uiteindelijk overwonnen en David ging op weg om opnieuw de troon te bestijgen in Jeruzalem. Hier begint het verhaal in 2 Samuël 19:32-38: De Gileadiet Barzillai was uit Rogelim gekomen en had de koning vergezeld naar de Jordaan om hem uitgeleide te doen bij de oversteek van de rivier. Hij was al heel oud, wel tachtig jaar. Hij had de koning tijdens diens verblijf in Machanaïm gastvrij onthaald; hij was een zeer vermogend man.

De koning zei tegen hem: ‘Barzillai, ga met me mee de rivier over, dan zal ik u bij mij in Jeruzalem gastvrij onthalen.’ Maar Barzillai antwoordde: ‘Ik ben aan het einde van mijn levensdagen. Waarom zou ik nog met de koning meegaan naar Jeruzalem? (…) Ik zou zelfs nauwelijks in staat zijn met u de rivier over te steken. (…)  Laat me toch teruggaan, zodat ik kan sterven in mijn eigen stad, bij het graf van mijn vader en mijn moeder. Neem liever Kimham met u mee, mijn heer en koning, en behandel hem zoals u voor ogen staat!’
 
In het Hebreeuws staat hier letterlijk dat Barzillai “een groot man” was – en dat houdt veel meer in dan alleen rijkdom. Hij bezat veel kennis, een groot geloof, grote gulheid, grote bescheidenheid, grote loyaliteit – en ja, hij bezat ook grote materiële rijkdom.

Maar iets, wat Barzillai tot een reus in het geloof maakte, was zijn ongelofelijke barmhartigheid – niet alleen medeleven – voor David. Er bestaat namelijk een groot verschil tussen deze twee dingen. Medeleven is iets goeds. Het is vaak juist om “Ik voel met je mee”, of “Dat spijt me voor jou” te zeggen. Maar echte barmhartigheid wordt zichtbaar door actief te handelen.

Toen ik vele jaren geleden een keer met mijn zoon Spencer op pad was – hij was toen ongeveer vijf of zes jaar oud – kwamen we op de parkeerplaats van een supermarkt en we zagen er een vrouw die een winkelkarretje duwde. Het was heel duidelijk te zien dat zij dakloos was. Ik dacht: “Die arme vrouw. Heeft zij familie? Hoe is ze ooit in deze situatie terechtgekomen? Is ze getrouwd of is haar huwelijk op de klippen gelopen?” Toen hoorde ik hoe Spencer zei: “Dad, we moeten iets doen.” “Okay, Spence. En wat?”, vroeg ik hem. Hij zei: “We kunnen haar geld en een fles water geven.” We gingen naar haar toe, gaven haar water en een beetje geld en spraken een paar bemoedigende woorden. Toen we weer in de auto zaten dacht ik: “Ik voelde wel medeleven met haar, maar Spencer is echt barmhartig.” En dat is het verschil.

Medeleven alleen verandert niets. Maar barmhartigheid brengt je ertoe iets te doen – en dat kan levens en situaties op een geweldige manier veranderen. Ik bid ervoor dat wij niet alleen maar medeleven hebben maar echte barmhartigheid ontwikkelen en erop uittrekken om in de naam van Jezus iets voor lijdende mensen te doen. Onze Heer heeft ons laten zien hoeveel iedere man en iedere vrouw waard is voor Hem, door te sterven om hen te redden – jou en ik incluis.

Wij kunnen de waarde die een mens voor God heeft niet meten. Maar door de kracht van de Heilige Geest kunnen we ermee beginnen de mensen zo op waarde te schatten zoals Hij dat doet. Dat is één van de dingen die er voor God toe doen in jouw leven. Laten we dus echte barmhartigheid tonen en laten we nog meer mensen over Jezus vertellen. God zegen jou!

In Hem verbonden,
Bayless Conley

Uit: maandbrief Bayless Conley, october 2020[image_with_animation image_url=”65086″ animation=”Fade In” hover_animation=”none” alignment=”center” border_radius=”none” box_shadow=”none” image_loading=”default” max_width=”75%” max_width_mobile=”default” img_link=”https://bayless-conley.nl/produkt/kalender-2021/”]Focus in het komende jaar op wat belangrijk is voor God! Deze kalender met prachtige afbeeldingen, inspirerende Bijbelteksten en tot nadenken stemmende inzichten van Bayless herinnert je elke maand te streven naar wat voor God echt belangrijk is. Ook heel geschikt als cadeau![divider line_type=”No Line” custom_height=”10″][nectar_btn size=”large” button_style=”regular” button_color_2=”Accent-Color” icon_family=”none” url=”https://bayless-conley.nl/produkt/kalender-2021/” text=”Meer informatie”]

  • Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je het artikel goed?

Deel 'm dan gerust op social media of stuur 'm door om anderen te bemoedigen.

Ook interessant voor jou?
artikelen

Gods beloften gelden ook voor jou vandaag

uitzending

Goede beslissingen maken (2)

Product

Set “Wie is de Heilige Geest?” – dvd + boekje

korte video

Rusland: God heeft deuren voor ons geopend

Steun ons werk

Breng hoop naar de huiskamers – vooral in deze speciale tijd!

Vooral in onzekere tijden vinden we het een geweldige kans om mensen hoop te geven door Gods Woord.