Je winkelmand (0)

In het verhaal van Josafat staan drie belangrijke lessen die ik je wil laten zien. Josafat was een van de betere koningen van Juda. In 2 Kronieken 17:3-4 wordt hij als volgt beschreven:

“De Heer stond Josafat bij, omdat hij het voorbeeld van zijn voorvader David volgde: hij zocht zijn heil niet bij Baäls, maar bij de God van zijn voorvader en hield zich – anders dan in Israël gebeurde – aan Zijn geboden”. 

Ja, Josafat was een goede koning. Maar dat is niet de hele waarheid. Hij was een goede koning … die meerdere keren in zijn leven dezelfde fout maakte!

En die zag er zo uit:

Josafat verwierf dus steeds meer rijkdom en roem. Door een huwelijk smeedde hij familiebanden met Achab (2 Kronieken 18:1).

Hoewel hij Gods rijke zegen kende, sloot Josafat een verbond met Achab, de heerser van het noordelijke rijk, Israël. En dat was een hele slechte beslissing. Want Achab was geen neutrale partij.

Hij haatte God. Hij haatte de mensen die bij God hoorden en de profeten van God. Hij was slecht en vijandig tegenover God.

We lezen er niets over dat Josafat met God sprak over dit verbond met Achab. En dit verbond stortte het koninkrijk Juda in een lange periode van onderdrukking, tirannie en afgoderij.

Ik wou dat ik kon zeggen dat Josafat deze fout maar één keer had gemaakt. Maar helaas herhaalde het patroon zich. In de loop van zijn regeerperiode sloot hij verschillende verbonden die God niet behaagden en hij kwam altijd pas bij God als het te laat was.

Des te erger was het dat Josafats slechte allianties niet alleen hem troffen, maar het hele volk van Juda, wiens bestaan hij in gevaar bracht.

Maar dank God voor Zijn genade! Hoewel Josafat slechte beslissingen nam, behoedde God zijn volk. En op een gegeven moment leerde Josafat zijn les. In 1 Koningen 22 lezen we dat hij standvastig bleef en weigerde een verbond aan te gaan met Achabs zoon Ahazia.

God zegene je!

Uit: maandbrief Bayless Conley, mei 2024

  • Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je het artikel goed?

Deel 'm dan gerust op social media of stuur 'm door om anderen te bemoedigen.

Ook interessant voor jou?
artikelen

Bewaar de juiste houding van je hart

uitzending

Goede beslissingen maken (2)

Product

Set “Wie is de Heilige Geest?” – dvd + boekje

korte video

Rusland: God heeft deuren voor ons geopend

Steun ons werk

Breng hoop naar de huiskamers – vooral in deze speciale tijd!

Vooral in onzekere tijden vinden we het een geweldige kans om mensen hoop te geven door Gods Woord.