Je winkelmand (0)

In de Evangeliën wordt ons slechts over twee dingen verteld die Jezus verbaasd deden staan. Het ene was geloof. Het andere was ongeloof. Als Jezus over mij verbaasd staat, wil ik dat Hij verbaasd staat vanwege mijn geloof, niet vanwege mijn ongeloof! Heb jij dat ook? 

Maar wat zijn de kenmerken van een geloof dat Jezus verbaasd doet staan? In Lucas 7 lezen we zo een verhaal:

Toen Jezus aan het eind was gekomen van zijn toespraak tot de menigte ging hij Kafarnaüm in.  Een centurio die daar woonde had een slaaf die ernstig ziek was en op sterven lag; de centurio was erg op deze slaaf gesteld. Toen hij over Jezus hoorde, zond hij enkele Joodse leiders naar Hem toe om Hem te vragen bij hem te komen en zijn slaaf van de dood te redden. (…)

Jezus ging samen met hen op weg. Hij was al niet ver meer van het huis verwijderd, toen de centurio enkele vrienden naar Hem toe stuurde met de mededeling: ‘Heer, spaar u de moeite, want ik ben het niet waard dat u onder mijn dak komt. Daarom ook achtte ik mij niet waardig om zelf naar u toe te gaan. Maar u hoeft maar te spreken en mijn knecht zal genezen zijn.’ (…)

Toen Jezus dit hoorde, verbaasde hij zich over hem; hij keerde zich om naar de menigte die hem volgde en zei: ‘Ik zeg jullie, zelfs in Israël heb ik niet zo’n groot geloof gevonden!’

Wat een lof! Deze centurio – die geen Jood was – had niet alleen een geloof, maar een bijzonder groot geloof! En in deze Bijbeltekst zien we dat een groot geloof drie verschillende kenmerken heeft.

1. De centurio geloofde dat Jezus zijn knecht kon helpen

Ongetwijfeld had hij de verhalen gehoord dat deze Jezus melaatsen kon genezen en blinden kon laten zien. Maar de centurio luisterde niet alleen naar wat hem verteld werd, hij geloofde wat hem werd verteld! Hij wendde zich tot Jezus op het moment van crisis, toen zijn knecht de dood nabij was. Omdat hij ervan overtuigd was dat Jezus kon ingrijpen.

Misschien zit je, net als deze centurio, op dit moment in de knel. Misschien zie je geen uitweg meer. Denk er dan aan: “Wat bij de mensen onmogelijk is, is mogelijk bij God” (Lucas 18:27). Niets is te moeilijk voor Hem. Hij kan het!

2. De centurio geloofde dat Jezus bereid was iets te doen  

De centurio was daar zo zeker van omdat Jezus de plaats waar hij zich bevond had verlaten en op zijn verzoek naar hem toe was gekomen.

Misschien vraag je je af of Jezus dat ook voor jou zou doen. Ja, Hij heeft het al gedaan! Jezus verliet voor jou de heerlijkheid van de hemel en kwam naar deze wereld! Hij verdroeg wonden op Zijn rug en doornen op Zijn hoofd voor jou. Hij heeft het kruis op zich genomen om jouw nood te verlichten.

Romeinen 8:32 zegt: “Zal Hij, die zijn eigen Zoon niet heeft gespaard, maar hem omwille van ons allen heeft prijsgegeven, ons met Hem niet alles schenken?”

Niets in je leven ontsnapt aan de liefdevolle zorg van Jezus. Hij staat klaar om je te helpen!

3. De centurio vertrouwde alleen op het Woord van God

Hij vraagt niet om een teken. Hij richt zich niet eerst op zijn gevoelens. Hij vraagt andere mensen niet om hun mening. Hij hoeft zelfs geen fysiek bewijs te zien. Hij gelooft Jezus gewoon op Zijn Woord. Dit is een geloof dat Jezus verbaasd doet staan.

Ik geloof dat God het kan. Ik ben ervan overtuigd dat Hij daartoe bereid is. En Zijn woord is het enige bewijs dat ik nodig heb! 

Natuurlijk wordt zo’n groot geloof op de proef gesteld als het moeilijk wordt. Dus hoe kun je jezelf voorbereiden om te blijven vertrouwen als het als maar slechter gaat?

Het antwoord luidt: Neem de tijd voor Gods Woord. Zet de televisie uit, leg je telefoon in een la – ja, je kunt een paar dagen zonder sociale media overleven! – en verdiep je in de beloften van God. Dat zal je veranderen. Dat zal je helpen.

Want de beloften van God zijn de enige brandstof die je geloof kan doen ontbranden. Het bestuderen van de Bijbel en tijd doorbrengen met Gods Woord zal je helpen in donkere tijden.

Moge je geloof in God de komende tijd nog sterker worden!

Wees gezegend!

Uit: maandbrief Bayless Conley, april 2023

  • Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    1. Menselijker wijze kan niemand als fietser een aanrijding met een auto welke 130 km/u rijd overleven ik heb dat destijds wel en weet dat het mijn tijd nog niet was.

    2. Ben bezorgd om die mensen terwijl je weet dat je echt iets kan toe voegen in iemands leven, dat mensen dat kapot maken door van iets niets te maken. Het scheelt maar één letter, of moet ik voor ze blijven bidden geloof van niet (1 Johannes 5 vers 16). Ook lijd ik onder roddels en achterklap en bedondert de Staat mij en dit is echt waar kwam en kom zo niet goed tot mijn doel. Eens, en dat is trouwens al jaren geleden maar God en Jezus blijven immer Dezelfde, eens liet ik een briefje achter aan mijn zwager toen we nog collega’s waren (voor 2000) waar ik op had gezet Mattheus 15 vers 13. Gelovig ja zegt hij maar hij heeft mij niet lief wat kan ik doen Heer is mijn gebed ?

      Waar is de broederlijke liefde ? Spreuken 17 vers 17.

Vond je het artikel goed?

Deel 'm dan gerust op social media of stuur 'm door om anderen te bemoedigen.

Ook interessant voor jou?
artikelen

Gods beloften gelden ook voor jou vandaag

uitzending

De betekenis van Pasen: Hij is opgestaan! – Harrison Conley

Product

Set “Geloof” – 2 dvd’s + boekje

korte video

Ons verlangen en onze visie

Steun ons werk

Breng hoop naar de huiskamers – vooral in deze speciale tijd!

Vooral in onzekere tijden vinden we het een geweldige kans om mensen hoop te geven door Gods Woord.