Je winkelmand (0)

Ik wil je vandaag een vraag stellen: Ben je je bewust van je positie als kind van God en leef je daarnaar?

De Bijbel laat ons zien dat jij en ik als volgelingen van Jezus directe toegang hebben tot God als onze liefdevolle Vader. Een van de duidelijkste voorbeelden hiervan vinden we in Johannes 14:1-3, waar Jezus zegt:

Wees niet ongerust, maar vertrouw op God en op mij. In het huis van mijn Vader zijn veel kamers; zou ik anders gezegd hebben dat ik een plaats voor jullie gereed zal maken? Wanneer ik een plaats voor jullie gereedgemaakt heb, kom ik terug. Dan zal ik jullie met me meenemen, en dan zullen jullie zijn waar ik ben.

Ik weet dat veel mensen zich Jezus in de hemel voorstellen met een hamer, een zaag en wat gouden stutbalken, dat Hij onze huizen gereedmaakt en in de badkamers ramen van saffieren en diamanten installeert. Maar dat is helemaal niet wat Jezus hier bedoelde.

Het woord voor huis betekent letterlijk “huishouden” of “familie”. Zo wordt het in het hele Nieuwe Testament vertaald. Het Griekse woord voor woningen betekent simpelweg “verblijfplaats”. Jezus zegt hier dus: “In het huishouden van mijn Vader zijn vele verblijfplaatsen.” Jezus bereidt een plaats voor ons in de familie van Zijn Vader. Het gaat niet om een fysieke plaats, maar om een hechte relatie met de Vader. “… opdat jullie zijn waar ik ben”. Jij en ik kunnen dezelfde nabijheid tot de Vader hebben als Jezus.   

Toen ik een jaar of zes was, fietste ik op een dag naar het huis van een vriend. We zaten in zijn kamer te spelen met een van die kleine goedkope plastic flipperkasten. Het kostte waarschijnlijk niet meer dan vijf dollar. De vader van mijn vriend, die ik nog nooit eerder had gezien, kwam de kamer binnen, keek op me neer en zei: “Jongen, als je dit spel kapot maakt, breek ik je nek.” Toen ging hij weer naar buiten. Ik zei: “Kunnen we iets anders doen? Ik heb geen zin meer om hiermee te spelen.” Mijn vriend zei: “Oké, laten we naar de garage gaan en daar iets gaan doen.”

We gingen naar de garage. Mijn vriend klom op de werkbank en haalde een zaag naar beneden. Toen klemde hij een stuk hout in de bankschroef en begon te zagen. Op een gegeven moment zei hij: “Bayless, wil jij ook?” Ik zei: “Ja.” Maar ik was amper begonnen met zagen of het zaagblad brak. Ik rende weg, sprong op mijn fiets en reed zo snel mogelijk naar huis. Ik herinner me dat ik mijn fiets op de oprit liet vallen en naar mijn kamer rende, waar ik huilend ineengedoken naast de muur zat. Ik was ervan overtuigd dat die grote man mijn nek ging breken. Mijn vader kwam binnen en vroeg wat er met me aan de hand was. Ik vertelde hem wat er gebeurd was. Hij ging met de vader van de andere jongen praten en mijn nek bleef heel!

Het beeld dat ik van deze man had is het beeld dat veel mensen van God hebben: dat Hij boos en dreigend is en er alleen maar op zit te wachten dat wij een fout maken, zodat Hij iets slechts kan laten gebeuren in ons leven of kan weigeren iets goeds te doen. Maar eigenlijk is precies het tegenovergestelde waar. Jezus vertelt ons slechts enkele verzen later in Johannes 14:7: Als jullie mij kennen zullen jullie ook mijn Vader kennen. Het mededogen en de barmhartigheid die we zien in het leven en de dienst van Jezus laten ons zien wat ook de Vader voelt en denkt ten opzichte van jou. 

Ja, we moeten groot respect en eerbied tonen aan onze hemelse Vader. Hij is de schepper van het heelal, die de sterren heeft geschapen en aan de hemel heeft geplaatst. Maar als wij bij Zijn familie horen, is Hij ook onze Papa. Jezus is gekomen om jou juist die relatie te geven. Zo zegt Hij in Johannes 14:6: Ik ben de weg, de waarheid en het leven. Niemand kan bij de Vader komen dan door mij. 

Dus als je denkt dat je het allemaal voor elkaar moet hebben voordat je bij God kunt komen, zal dat nooit lukken. Je kunt jezelf niet kwalificeren. Je wordt niet in Gods familie opgenomen op grond van wat je doet, maar door het geloof (vgl. Efeziërs 2:8-9). Dat betekent dat je niet hoeft te vluchten als je een zaag hebt kapotgemaakt. Je hemelse Vader wacht er niet op je te kunnen straffen. Nee, integendeel, dankzij wat Jezus heeft volbracht, heeft Hij je al aanvaard en noemt Hij je Zijn kind!

Als je je bewust wordt van deze onverdiende positie die je in Gods familie hebt, zal dat je leven veranderen. Het zal veranderen hoe je bidt, hoe je met anderen omgaat en hoe je naar je problemen kijkt. 

Ik bid dat deze woorden je vandaag zullen aanmoedigen om te vertrouwen op Gods goedheid en te rusten in Zijn Vaderlijke liefde voor jou.

Wees gezegend!

Uit: maandbrief Bayless Conley, juni 2023

  • Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je het artikel goed?

Deel 'm dan gerust op social media of stuur 'm door om anderen te bemoedigen.

Ook interessant voor jou?
artikelen

Gods beloften gelden ook voor jou vandaag

uitzending

De betekenis van Pasen: Hij is opgestaan! – Harrison Conley

Product

Set “Geloof” – 2 dvd’s + boekje

korte video

Ons verlangen en onze visie

Steun ons werk

Breng hoop naar de huiskamers – vooral in deze speciale tijd!

Vooral in onzekere tijden vinden we het een geweldige kans om mensen hoop te geven door Gods Woord.