Je winkelmand (0)

Een artikel van Bayless Conley

In Mattheüs 7:3-5 zegt Jezus: “Waarom ziet u wel de splinter in het oog van uw broeder, maar merkt u de balk in uw eigen oog niet op? Of, hoe zult u tegen uw broeder zeggen: Laat toe dat ik de splinter uit uw oog haal; en zie, er is een balk in uw eigen oog? Huichelaar, haal eerst de balk uit uw oog en dan zult u goed kunnen zien om de splinter uit het oog van uw broeder te halen.”

Sommige mensen zijn altijd maar op zoek naar de splinter in het oog van een ander. Er zijn zelfs hele bedieningen opgezet voor het opsporen en aan de kaak stellen van fouten en foutjes bij anderen.

De ‘balk’ waar Jezus over spreekt is een beeld voor een veroordelende, kritische geest die altijd op zoek is naar iets dat bij anderen fout of slecht is, om zich daar vervolgens in vast te bijten en er een veroordeling over uit te spreken.

Jaren geleden kwamen er na een dienst twee dames naar mij toe om eens een hartig woordje met me te spreken. Daarbij vertelden ze me dat het hun bediening was om kerken af te lopen en alles te corrigeren waarvan God hun aanwees dat het niet goed was. Ik moest bijna wegduiken, zo ver staken de balken uit hun ogen!

Eerlijk gezegd geloof ik dat deze ‘oogbalkenziekte’, zoals ik die maar noem, erg besmettelijk is. Als je je inlaat met mensen met zo’n kritische, veroordelende geest, word je zoals zij voordat je er erg in hebt.

Het is beangstigend, maar als je er niet de tijd voor neemt om te kijken of je een balk in je eigen oog hebt en die vervolgens weg te doen, keert datgene wat je anderen hebt aangedaan tot je terug – in de vorm van het oordeel van anderen en uiteindelijk het oordeel van God.

Toen ik voor het eerst naar Australië ging, bezocht ik daar een conferentie van voorgangers. Een van de gastsprekers bleek een Amerikaan te zijn. Ik weet nog dat ik tegen mijn buurman zei: “Ik heb deze hele reis niet ondernomen om hier een Amerikaan te horen spreken.” Ik wilde een spreker met een Australisch accent, en nu wees ik deze spreker min of meer af.

Het jaar daarop werd ik als spreker uitgenodigd op diezelfde conferentie. Ik had een paar mensen uit onze kerk meegenomen en die zeiden achteraf tegen mij: “Nou, pastor, we waren zo boos! Er zat een stel Amerikanen achter ons en we hoorden hen hardop tegen elkaar zeggen: ‘We zijn hier niet heen gekomen om een Amerikáán te horen spreken!’” Op dat moment oogstte ik gewoon wat ik had gezaaid.

En hoe zou het dan mensen vergaan die in het openbaar kritiek leveren op hun medegelovigen – mensen die zichzelf naar voren schuiven als de ultieme autoriteit op het gebied van leerstellingen en motieven?

Ik denk dat Jakobus het goed onder woorden brengt in Jakobus 2:13: “Want onbarmhartig zal het oordeel zijn over hem die geen ​barmhartigheid​ heeft bewezen. En de ​barmhartigheid​ triomfeert over het oordeel.”

Mensen die een balk in hun oog hebben gehad en die door de genade van God hebben kunnen wegdoen, kunnen scherp genoeg zien om hun broeders en zusters helpen door de splinter uit hun oog te verwijderen.

Ik heb het voordeel dat ik in de loop der jaren een aantal keren een balk uit mijn eigen oog heb moeten wegdoen. Wanneer je beseft hoe belachelijk en aanstootgevend je er in de geestelijke wereld moet hebben uitgezien met zo’n balk die uit je ogen strak, ga je beslist je medemensen zien door een bril van nederigheid en ontferming.

Wil je je broeder of zuster helpen door de splinter uit zijn of haar oog te verwijderen, leid dan een leven van zachtmoedigheid, nederigheid en ontferming.

Uit: Bayless Conley artikel 2017

  • Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je het artikel goed?

Deel 'm dan gerust op social media of stuur 'm door om anderen te bemoedigen.

Ook interessant voor jou?
artikelen

Gods beloften gelden ook voor jou vandaag

uitzending

Goede beslissingen maken (2)

Product

Set “Wie is de Heilige Geest?” – dvd + boekje

korte video

Rusland: God heeft deuren voor ons geopend

Steun ons werk

Breng hoop naar de huiskamers – vooral in deze speciale tijd!

Vooral in onzekere tijden vinden we het een geweldige kans om mensen hoop te geven door Gods Woord.