Je winkelmand (0)

Dagelijkse overdenking

Het derde gebod van het huwelijk: let op je woorden

Exodus 20:7 geeft ons het derde gebod voor het huwelijk:

U zult de Naam van de HEERE, uw God, niet ijdel gebruiken, want de HEERE zal niet voor onschuldig houden wie Zijn Naam ijdel gebruikt.

Veel mensen begrijpen de term ijdel verkeerd. Het betekent leeg, betekenisloos, onoprecht, zonder respect.

Als we spottend of lichtvaardig over iemand praten, beschadigen wij ons respect voor die persoon. Sommige mensen zijn veel te achteloos in de manier waarop ze over hun partner praten en dat beschadigt je respect voor hem of haar.

In het huwelijk zijn er maar weinig dingen die de relatie zo kunnen beïnvloeden als woorden. Woorden zijn als containers. Ze kunnen liefde bevatten; ze kunnen haat bevatten; ze kunnen vreugde bevatten; ze kunnen bitterheid bevatten.

Het boek Jakobus vertelt ons dat onze tong als het roer van een schip is. Het stuurt het schip van je huwelijk in de richting waarin je woorden gaan. Sommige mensen staan op het punt te scheiden omdat ze alleen maar over echtscheiding praten. Luister naar de woorden die zij zeggen. Zijn ze negatief of positief? Kritisch of bemoedigend?

Op een avond was ik met vrienden aan het duiken om kreeften te vangen. Sommige jongens zaten in zo’n grote, lange speedboot en dronken en zoemden heen en weer met bijna honderd kilometer per uur. Ineens: BOEM! De boot sloeg tegen de rotsen.

Maar de boot raakte de rotsen niet uit zichzelf. Hij werd de rotsen ingestuurd. Sommige mensen sturen hun huwelijk richting de rotsen van echtscheiding, richting de rotsen van hartzeer, door de woorden die zij spreken.

Denk na over wat je zegt. Bouw je je partner op? Leer positief te spreken over je partner. Gebruik opbouwende woorden. Wees royaal met lovende woorden. Je zult er versteld van staan waar die woorden jouw relatie zullen brengen.

Bekijk hier de bijpassende uitzending: De tien geboden voor het huwelijk 1/2

Vond je de overdenking fijn?

Deel 'm dan op social media of stuur 'm door, zodat anderen ook bemoedigd worden.

De overdenkingen van de voorgaande dagen
Ook interessant voor jou?
artikelen

Wat kan ik in een relatiecrisis doen?

uitzending

Dit maakt je gezin sterker (2)

korte video

Tour 2023: God heeft hoop voor jou!

Steun ons werk

Breng hoop naar de huiskamers – vooral in deze speciale tijd!

Vooral in onzekere tijden vinden we het een geweldige kans om mensen hoop te geven door Gods Woord.