Je winkelmand (0)

Een artikel van Bayless Conley

Heb je er wel eens over nagedacht wat je toelaat in je hart? Vaak zijn we bezig met de juiste voeding voor ons lichaam – maar moeten we niet eens nadenken over de juiste voeding voor ons hart?

Ik wil vandaag met jullie nadenken over Jezus’ woorden in Mattheüs 12:33-35: “Een boom kent men aan zijn vruchten. Aan een goede boom komen goede vruchten en aan een slechte boom slechte. Stelletje sluwe slangen! Hoe kunnen slechte mensen als u iets goeds zeggen? Want waar het hart vol van is, daar loopt de mond van over. Of een mens vol goedheid of vol slechtheid zit, blijkt uit wat hij zegt”.

Sommige mensen produceren het goede in hun leven. Zij brengen goede dingen voort in hun huwelijk en in het leven van hun kinderen. Hun werk werpt vruchten af. Anderen veroorzaken echter alleen slechte dingen.

Jaren geleden had ik een vriend die iedere keer als ik bij hem op bezoek ging, negatieve dingen zei over alles en iedereen – over de wereld, over de kerk, over mensen, over het leven. Ik had het gevoel dat ik hem elke keer uit een diepe put moest trekken, wat echt vermoeiend was. Als ik weg was, ging hij meteen terug naar die bittere bron – en die vulde zijn hart weer met vergif, bitterheid en negativiteit.

Had hij maar geprobeerd te veranderen door een andere bron te kiezen. Maar dat deed hij niet. Wat de reden ook was, hij bleef maar teruggaan naar die negatieve bron.

Wat ik jullie vandaag wil bijbrengen is, dat wat we binnenkrijgen ook weer uit ons voortkomt.  Als je hart gevuld is met zoete honing, zal er honing uitkomen. Maar als je hart gevuld is met bittere azijn, zal er ook bittere azijn uitkomen.    

Als je Gods Woord in je hart opneemt, zal het je zegenen en doen groeien. Het zal de mensen om je heen zegenen en goede vruchten voortbrengen. Maar hoe kan je dat bereiken?

Eén manier is om de Heilige Geest om inzicht te vragen. Kijk naar Psalm 119:12. David schrijft hier: “Geprezen bent u, HEER, onderwijs mij in uw wetten”. 

Hoe onderwijst de Heer ons? Door de Heilige Geest. Jezus zei dat wanneer de Heilige Geest komt, Hij ons alles zal leren en ons zal herinneren aan alles wat Hij ons heeft gezegd (zie Johannes 14:26). Het Griekse woord trooster, waarmee Jezus de Heilige Geest aanduidt, betekent ook raadgever (of iemand die instrueert en onderwijst). Als je tijd doorbrengt in Gods Woord en bidt dat de Heilige Geest je diepere inzichten geeft, zal Hij dat doen.

Een andere manier om Gods Woord in je hart op te nemen is het hardop uit te spreken. In Psalm 119:13 staat: “Mijn lippen hebben uitgesproken wat uw mond ons voorschreef”.

In de Hebreeuwse taal heeft hardop uitspreken een dubbele betekenis. Het betekent letterlijk hardop uitspreken, maar het betekent ook iets blijvend in een oppervlak kerven. Als je Gods Woord hardop uitspreekt, begin je het in je hart te kerven, het in je hart in te prenten. En als je het herhaaldelijk zegt, schrijf je het dieper en dieper in je hart op.

Ik wil je vandaag aanmoedigen om de Heilige Geest om diepere inzichten te vragen en te beginnen met Gods Woord hardop uit te spreken, zodat het blijvend in je hart gegrift kan worden.

Uit: maandbrief Bayless Conley, september 2021

  • Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vond je het artikel goed?

Deel 'm dan gerust op social media of stuur 'm door om anderen te bemoedigen.

Ook interessant voor jou?
artikelen

Gods beloften gelden ook voor jou vandaag

uitzending

Vertrouw je God of je verstand? (2)

Product

Set “Wie is de Heilige Geest?” – dvd + boekje

korte video

Rusland: God heeft deuren voor ons geopend

Steun ons werk

Breng hoop naar de huiskamers – vooral in deze speciale tijd!

Vooral in onzekere tijden vinden we het een geweldige kans om mensen hoop te geven door Gods Woord.