Je winkelmand (0)

Dagelijkse overdenking

Heb je een nederig hart?

Trots en egoïsme zijn onmiskenbaar tekenen van een hart dat wanhopig behoefte heeft aan nieuw leven. Jesaja 57:15 vertelt ons:

Want zo zegt de Hoge en Verhevene, Die in de eeuwigheid woont en Wiens Naam heilig is: Ik woon in de hoge hemel en in het heilige, en bij de verbrijzelde en nederige van geest, om levend te maken de geest van de nederigen, en om levend te maken het hart van de verbrijzelden.

Een verbrijzeld hart hebben betekent dat je alleen al bij de gedachte dat je Gods Geest verdriet doet, gemakkelijk breekt en berouw toont. Het betekent dat je kwetsbaar bent.

God zegt dat Hij de geest van de nederigen en het hart van de verbrijzelden levend maakt. Maar een van de grote gevaren onder christenen tegenwoordig – vooral onder degenen die in de welvarende westerse wereld leven – is het idee dat we niets nodig hebben.

Meer dan ooit moeten we de woorden van Jezus in Openbaring 3:17 lezen:

Want u zegt: Ik ben rijk en steeds rijker geworden en heb aan niets gebrek, maar u weet niet dat juist u ellendig, beklagenswaardig, arm, blind en naakt bent.

Hoe kun je ellendig en naakt zijn zonder het te weten? Het is duidelijk dat Jezus het heeft over hun innerlijke, geestelijke conditie. Blijkbaar heeft hun uiterlijke welvaart hen blind gemaakt voor hun innerlijke armoede. Ze zijn trots geworden, wat een van de bijkomende gevaren van voorspoed is. Als christenen die in een zeer welvarende westerse wereld leven, moeten we hiervoor waken!

In Disneyland kun je een ritje maken met coole autootjes. Ik herinner mij dat ik een keer een klein jongetje een ritje met zijn vader zag maken. Zijn voeten konden niet eens bij de pedalen! Maar de jongen dacht dat hij reed, terwijl zijn vader uiteraard degene was die reed.

We moeten onthouden dat onze voeten niet eens bij de pedalen kunnen en dat Papa, onze God, Degene is die zorgt dat we vooruitgaan. We moeten een nederig hart hebben.

Bekijk hier de bijpassende uitzending: Lessen van mijn reis

Vond je de overdenking fijn?

Deel 'm dan op social media of stuur 'm door, zodat anderen ook bemoedigd worden.

De overdenkingen van de voorgaande dagen
Ook interessant voor jou?
artikelen

Besef je wel hoe groot je erfenis is?

uitzending

Goed of kwaad: wat kies jij? (2)

Product

Ontdek Gods kracht voor jou – studiegids

Steun ons werk

Breng hoop naar de huiskamers – vooral in deze speciale tijd!

Vooral in onzekere tijden vinden we het een geweldige kans om mensen hoop te geven door Gods Woord.